Over ons

Docenten van het team Scholing Bewegingsgeneeskunde richten zich op beroepsgroepen in de gezondheidszorg die zich bezig houden met pijn tijdens bewegen, moeite met bewegen, of vermoeidheid, en de mogelijkheid om door het bewegen, en met omgevingsverrijking, de gezondheid te bevorderen.

Wij willen wetenschap en praktijk graag dichter bij elkaar brengen.

We zijn van plan jaarlijks cursussen te organiseren, en terugkomdagen aan te bieden, we zullen beschouwingen over het raakvlak van praktijk en wetenschap publiceren, en andere activiteiten ondernemen die onze doelen bevorderen.

Docenten

Onno G. Meijer

Onno G. Meijer

Onno Meijer, arts, sinds de oprichting betrokken bij wat thans “Bewegings­wetenschappen” heet (VU), cum laude gepromoveerd in de psychologie. Nogal een zwerver, docent anatomie aan de universiteit van Kisangani (Congo/Zaïre), onderzoeker revalidatie bij de Yayasan Kristen Untuk Kesehatan Umum (Stichting voor Christelijke Gezondheidszorg) te Yogyakarta, Indonesië, en hoogleraar aan de Fujian Medical University, Fuzhou, China. Verslaafd aan nieuwe ontwikkelingen in de Bewegingsgeneeskunde. Maakt graag lange treinreizen in Europa, en is hier afgebeeld tijdens het ontvangen van een nep-roos ter gelegenheid van het schrijven van zijn 1000.000-ste Chinese karakter, een hobby bij wijze van omgevingsverrijking.

Maarten R. Prins

Maarten R. Prins

Maarten Prins is een nieuwsgierige fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Naast zijn werk bij het Militair Revalidatie Centrum in Doorn voert hij momenteel een promotie-onderzoek uit gericht op de biomechanica van lage rugklachten. Ondanks zijn interesse in de mechanica ziet hij het belang van de immunologie en neurologie om patiënten echt verder te helpen.

Annemarie ten Cate

Annemarie ten Cate

In 1991 studeerde ik af en sinds 2000 ben ik werkzaam als oefentherapeut Mensendieck in mijn praktijk in Amsterdam West als generalist met aandachtsgebieden lage rugpijn, bekkenpijn en RSI. Sinds jaar en dag leer ik van, en werk ik samen met Onno Meijer en behandel ik patiënten met chronisch ernstig invaliderende problemen met bewegen. Opgedane kennis over het brein en de biologie van bijvoorbeeld niet-pluis, controleverlies, lichaamsgevoel, stemming, stelt mij in staat om via het bewegen de, zoals ik het noem, huis-tuin-en-keuken-psychiatrie als vanzelfsprekend mee te nemen in de behandeling. In de loop der jaren heb ik me gespecialiseerd in Functionele Neurologische Symptomen: mensen die last hebben van onwillekeurig, ongecontroleerd bewegen (teveel of te weinig, of beide). Kennis van, en oog voor de dynamiek van verschillende systemen (psycho-neuro-endocrinologie) in relatie tot de eigen dynamiek van het bewegen en het zelfgevoel, maakt dat ik de patiënt beter begrijp en, dankzij krachtige interventies, beter kan behandelen. Ik leef samen met kat en kind en hou niet van sport. Wel van reizen, lezen, sashimi en goede documentaires.

Rodi Kosterman

Mijn naam is Rodi Kosterman, woonachtig in Vleuten. In mei 2007 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Sport- en bewegen. Aansluitend ben ik de opleiding fysiotherapie gaan doen aan de Hogeschool van Utrecht. Ik ben werkzaam geweest in het St. Antonius Ziekenhuis op de afdeling orthopedie en vanaf juni 2012 ben ik samen met mijn compagnon Fysiotherapie Bodyproof in De Meern gestart. Een vooruitstrevende praktijk die open staat voor nieuwe ontwikkelingen op gebied van revalideren. Ik ben leergierig, sport verslaafd (vnl. wakeboarden), erg geïnteresseerd in de werking van het brein en trotse vader van 2 kinderen.

Yannick Mahieu

Yannick Mahieu

Yannick Mahieu is een (oud)topsporter en bewegingswetenschapper. Sinds het begin van zijn studie geïntrigeerd door het samenspel van het bewegingsapparaat en de neuroimmunologie. Geeft bijles in de exacte vakken aan middelbare scholieren en workshops over efficiënt studeren. Klimt in zijn vrije tijd geregeld op klimmuren, wandelt graag in het bos en rent de 100m in 11 seconden.

Ivo Lutke Schipholt bespreekt de vraag: “Is manuele therapie anti-inflammatoir”

Ivo Lutke Schipholt

Ivo Lutke Schipholt behandelt als manueeltherapeut met name wervelkolom gerelateerde persisterende aandoeningen. Enkele jaren na het afronden van de opleiding bewegingswetenschappen is hij in 2016 begonnen met een promotietraject aan de VU Amsterdam. Hij richt zich op het complexe samenspel van neurogene, endocriene en immunologische factoren bij musculoskeletale pijn en de potentiële beïnvloeding hiervan middels manuele therapie en fysiotherapie. Hierbij kijken we naar biomedische factoren uiteraard in combinatie met het psychosociale domein. Hij woont samen met zijn vriendin Ellen in Drunen. Hij probeert regelmatig te sporten en is niet vies van een glas rode wijn uit zijn klimaatkoelkast.

Jean-René Ruitenbeek

Jean-René Ruitenbeek

Hoi mijn naam is Jean – René Ruitenbeek, ik ben 35 jaar oud en ik heb een achtergrond als bewegingswetenschapper, master sportfysiotherapeut en master manueel therapeut. Ik woon in het Limburgse Swalmen, ben getrouwd en heb twee zonen. Bij het Performenz instituut in Venlo werk ik samen met personal trainers en andere health professionals om mensen met complexe gezondheidsproblemen en ‘vage klachten’ multidisciplinair te ondersteunen in hun herstel. Mijn hobby’s bestaan uit sporten (zoals basketbal, volleybal, squashen en tennis) en quality time doorbrengen met mijn familie.

Website

Onze website is met dank overgenomen van het Bestuur van de voormalige Stichting Bewegingsgeneeskunde. De website werd oorspronkelijk gemaakt door Max Osole, Amsterdam, en daarna omgewerkt door Alessio Guarguaglini, Asisti ICT, Leidschendam. De website is inmiddels volledig vernieuwd zodat deze weer voldoet aan de huidige manier van Internetgebruik. Laatste Upgrade april 2019.